keskiviikko 9. elokuuta 2017

PKSM Paimio 03.-06.08.2017

Palveluskoirien
SM-kilpailut 


7. SIJA HENKILÖHAUSSA gIRAMIN eLRIC JA mINNA sARVANNE 


Palveluskoirien SM-kilpailuissa kisataan jälkikokeessa, viestikokeessa, hakukokeessa, etsintäkokeessa, opastuskokeessa ja suojelukokeessa. Jokainen laji jaetaan tottelevaisuusosuuteen ja maasto-osuuteen, joista jälkimmäinen voidaan edelleen jakaa useaan eri osioon. Palveluskoirien SM-kisoja on käyty vuodesta 1935 lähtien. SM-kisat toimivat samalla karsintakisana PM- ja MM-kisoihin, joista jälkimmäiset järjestetään vain suojelukoirien lajissa. Kokeesta vastaava tuomari oli Harri Laajajärvi ja toisena ylituomarina toimi Mika Laaksonen. Kilpailukeskus sijaitsi Paimion urheilukeskuksessa. Osallistujamäärät lajeittain olivat seuraavat: PAEK 11, PAHA 40, PAJÄ 50, PAOP 5, IPO 30, PAVI 8



Kenttään tutustuminen järjestettiin perjantaina 04.08.2017 klo 11:00 – 16:00 ja se tapahtui kansallisissa lajeissa numerojärjestyksessä, pareittain. Ohjaajalla on kenttään tutustumisessa oltava rintanumero näkyvissä. Kaikkien koirakoiden oli pitänyt käydä sekä ilmoittautumisessa että koirien tarkastuksessa ennen kenttään tutustumista. Kenttään tutustuminen on osa koetta.  Esteet ja noutokapulat olivat kentällä valmiina. Aikaa kenttään tutustumiselle on varattu viisi (5) min/koirakko, sisältäen vaihtoajan seuraavalle koirakolle. 

Avajaiset järjestettiin perjantaina, klo 16.30 alkaen. Kaikki koirakot ja tuomarit kokoontuivat alakentällä ja siitä siirryimme hyvässä järjestyksessa yläkentälle.

AVAJAISET 






























TOTTIS


Lauantaina alkoivat haun tottisosuudet kentillä 2 ja 3 aamulla kello 6.00. Minulle oli arvonnassa nostettu suoritusnumero 12, joten suoritin osuuteni kentällä 2 kello 8.30. Parini (Puupponen Risto, koiralla bptu Figaron Orpheus) suoritti ensimmäisenä paikkamakuun.

Tuomarit olivat Samuli Juntto ja Tiina Hiljanen.







videolinkki  PKSM 17 tottisosuus

Samuli Juntto arvosteli tottisosuuteni seuraavanlaisesti; Ohjaajalle huomioitavaa, että ensinnäkin pitäisi muistaa tauottaa niin, ettei liikkeen lopussa  heti kiitä koiraa. Ja toisekseen, ohjaaja  laski ääneen askeleet. Tulisi keskittyä siihen, että on hiljaa koko ajan. Nämä eivät kuitenkaan vaikuttaneet arvosteluun.


Vapaana seuraaminen: Koira seuraa tiiviisti, ajoittain jopa painaa, ja poikittaa, mutta pääsääntöisesti seuraa tiiviisti, se istuu nopeasti ja sillä on erittäin hyvät nopeat käännökset, se pitää paikkansa henkilöryhmässä, kuten koko seuraamisen ajan. Liike on erittäin hyvä.

Liikkeestä istuminen; Valmisteleva osuus on tiivis ja tarkkaavainen, koira istuu nopeasti, mutta se voisi olla siinä keskittyneempi ohjaajaan, pysyy kuitenkin koko ajan paikallaan, liike on erittäin hyvä.

Juoksusta maahanmeno ja luoksetulo; Jälleen valmisteleva osuus on kunnossa, tiivis ja tarkkaavainen, maahanmeno saisi olla vieläkin nopeampi. Luoksetulo voisi olla vieläkin nopeampi se istuu suoraan ja loppuasento suora. Liike on hyvä.

Juoksusta seisomaan jääminen: Valmisteleva osuus on tiivis ja tarkkaavainen, koira pysähtyy nopeasti käskyn saatuaan, luoksetulo voisi olla vieläkin nopeampi, tulee kuitenkin suoraan luokse eteen, istuu suoraan peruasentoon. Liike on hyvä.




Tasamaanouto; Nouto sais liikkeenä olla kaikkinensa tehokkaampi, se voisi tuoda vieläkin nopeammin ohjaajan luokse sen kapulan, pitää korrektisti kapulasta, se tulee vinoon eteenistumaan, mutta ottaa suoran perusasennon. Liike on hyvä.

Hyppynouto; Hyppynoudossa hipaisee hiukan estettä mennessä, nouto osa saisi olla tehokkaampi, tuoda vieläkin tehokkaammin sitä kapulaa, pitää kapulaa suussa korrektisti, se istuu suoraan eteen ja ottaa suorasn perusasennon. Liike on erittäin hyvä.

Estenouto; Toisto edellisestä eli saisi olla vieläkin tehokkaampi se noutovaihe. Koira ylittää esteen molempiin suuntiin, pitää kapulasta korrektisti, luovuttaa suorassa eteenistumisessa ja tulee suoraan perusasentoon. Liike on erittäin hyvä.

Eteenmeno ja maahanmeno: Valmisteleva osuus on tiivis ja tarkkaavainen, koira saisi edetä vieläkin tehokkaammin ja mennä maahan nopeammin, kun menee maahan nniin pysyy siellä, ottaa korrektisti perusasennon Liike on erittäin hyvä.

Paikallaolo häiriön alaisena; Koira menee maahan, pysyy siellä niin kauan rauhallisena, kun tulee noutojen aika, sitten alkaa liikkuminen, tulee haukkumista, pysyy kuitenkin paikallaan, liike on hyvä.


Tänään TOTTIKSESTA loppuarvosana HYVÄ ja pisteet 88.

PK SM kilpailuihin ilmoittautui  39 koirakkoa hakukokeeseen. Tänä vuonna hakumaastoon pääsi 20 koirakkoa. Maastosta karsiutui pois alle 83,5 tottis pisteillä.   

Lauantaina, tottisosuuksien jälkeen, noin kello 12.30 arvottiin maastojärjestys. Nostin numero 12. Ja sitten oli vuorossa siirtyminen esineruutuun.

ESINERUUTU

Tuomarina Tiina Hiljanen. Esineruutu oltiin tehty nosevaan harvapuustoiseen rinteeseen, jossa näki koiran työskentelyn koko ajan. Esineet oli sijoitettu oik. takakulmaan, keskelle ja vasempaan takakulmaan. Aurinko paistoi ja alueella oli voimakas tuuli. 

Väpä nosti kaksi esinettä, vas takakulman ja keskimmäisen esineen. Kolmas esine jäi nostamatta, kun ei tarkistanut oikeaa takakulmaa. Pistemenetyksiä tuli puuttuvasta esineestä, sekä siitä, että koira haukahti lähetettäessä, tuomarin sanoin "hetsasin koiraa". 

Pisteet 18/30

HENKILÖETSINTÄ


Olin nostanut edellisenä päivänä suoritusnumero 12 maasto osuuksiin , eli olin jälkimmäisessä maastoryhmässä, joka kokoontui Paimion Nesteelle kello 10.00 sunnuntaiaamuna. Siitä siirryimme hakuradan lähettyville kymmenen auton letkassa. Hakumaasto oli Turun Kaarinassa, noin 18 kilometrin päässä kisakeskuksesta. Sääolosuhteetkin olivat kohtuudella melkoisen haastavat. Kaarinassa SM kisat olivat varmasti kesän sateisin viikonloppu, lauantaina kun tuli kuuroja tunnin välein ja välillä paistoi aurinko, niin sunnuntaina vedentulo ei pitänyt lainkaan taukoja. Sitä tuli kuin Esterin p….stä juuri kun suoritimme osuuttamme. 



Hakurata oli tehty sekametsään. Alue koetteli riittävästi koiran että ohjaajan fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia, se oli mielestäni sopiva maasto arvokisoihin. Keskilinjan oikealla puolella oli korkeaa kalliota ja taas vasempi puoli oli tasaisempi. Suurilta osin näki koiran työskentelyn lukuunottamatta etukulmia, joissa oli tiheää puustoa. Keskilinja oli  suora ja maalimiehet oli sijoiteltu tasaisesti koko 300 metrin matkalle. Ensimmäinen mm oli noin 100 metrissä vasemmalla , toinen noin 200 metrin tuntumassa kallion takana kielekkeellä oikealla ja kolmas myöskin oikealla korkealla kalliolla noin 300 metrissä. Kaikki maalimiehet olivat lähellä takareunaa. Ensimmäinen löytyi noin kuuden tyhjän piston jälkeen ja kaikkinensa koira teki yhteensä 18 pistoa, joista kolme oli löytöä. Aikaa meni noin 15 minuuttia.

Koira alkoi toimimaan paremmin loppua kohden sanoi tuomari. Alku oli kankeeta ja käytiin muutama lyhyempi pisto, mutta hyvin pian alkoi kulkemaan mopo ja koira lähti liikenteeseen oikeasti. Koira liikkuu ja työskentelee mallikelpoisesti ja löytää maalimiehet. Alun huonommat pistot hiukan verottaa alueen tarkastamista, ja se näkyy arvostelupisteissä. Myöskin kutsuin koiraa, kun sillä oli rulla suussa (jätin lasit sateen takia autoon, kun luulin näkeväni ilman niitä paremmin :)) . Työskentely oli tuomarin mielestä hyvää, siitä 34 pistettä, ensimmäinen maalimies, 8 pistettä hyvä, kun koira ei ollut ihan hallinnassa, nousi seisomaan ja otti askeleen, kohti mm. Kaksi seuraavaa mm olivat aivan erinomaisia. molemmat 10 pistettä. Koira toimi näytöillä niinkuin toivotaan. Koira vie näytöllä perille asti, liinan irroituksen jälkeen koira tulee käskystä sivulle, maalimiehet 3 kpl 100 pistettä, yhteispisteet 162/170 ja erinomainen. 






HAUN MITALISTIT
1. Jari Rosenqvist, malinois Aika Paha Adjutantti, 285,5

2. Angelica Österlund, malinois Harmaahurstin Iisak 275

3. Arja Paloniemi, bordercollie Borderliz Robbin Hood 273,5 



4. Achrén, Anne-Mari, ZaphalayazNightHawk Suursnautseri, 272,5 5. Alho, Sanna Mustan Magian Liza, Tervueren, 270,0 
6. Mäkinen, Katri, Off Line's Yes Man, Tervueren, 268,0 
7. Sarvanne, Minna Giramin Elric, Malinois, 268 
8. AhlskogKarhu,Marian,Apple Bloom Never Endin Story,   Aussi 267
9. Puupponen, Risto Figaron Orpheus, Tervueren, 262,5 
10.Kallio,Wilhelmiina,Troyen's Deitti, Saksanpaimenkoira 260
11.Kelho,Minna,BlackCarambasOrangeJaffa, Beauceron 251



















3 kommenttia:

  1. Hei! Tässä vinkki. Varmaan löytyy meteriaalia, mitä voitte Paimiossa hyödyntää. Katsoin ohjelman ja paljon yhtäläisyyttä toimintanne tiimoilta. Varsinkin nasipuolisille kouluttajille. Suurin osa naisia ja todella tehokkaita. Vielä teillä on hieman kuromista. Tsemppiä!"
    terv. Pekka

    VastaaPoista
  2. https://areena.yle.fi/1-50598893

    VastaaPoista