tiistai 28. helmikuuta 2012

Kanalan Areena 26.2.2012 Giramin koulutus

Hieno koulutuspäivä Längelmäellä! Taas sai Miialta hyviä ohjeita ja innostusta treenaamiseen, suurkiitos hänelle. Kiva oli myös nähdä muita Giramin kasvatteja ja runsaslukuista E-pentusten joukkoa ohjaajineen. Ja huippua oli, että Joonas Moisala ehti pentuset vielä leikittää! Sitten siihen palautteeseen ja uusiin ohjeisiin koulutuksessa.

Koira herätetään tekemiseen ”istu!.
Uusien sääntöjen mukaan ei saa sanoa ”sivulle” kun koira käsketään nousemaan istumaan ohjaajan seistessä makaavan koiran vierellä. Pitää sanoa ”istu” kun nostetaan koira ylös. Esimerkiksi kun koira mennään hakemaan paikalla makuusta, niin käsky on istu ei ”sivu”. ”Kisamaisessa aloituksessa”, olen käyttänyt sanaa ”sivu” ja nyt se tulisi vaihtaa ”istu” käskyksi :/  Väpälle se on hiukan epäreilua, sillä olen sen opettanut tässä tilanteessa ”sivu” käskyyn. Muutaman harjoituksen jälkeen "istu" sana ei ole vielä kolahtanut ja kahtellaan miten jatkossa käy.    ”Tottis” -haukutus on Väpällä hiukan liiaksi saalishaukkua-tarkkaavaisesti kuunneltava ja palkattava vain hyvästä haukusta.

Patukka seuraaminen
Seuraamisen alussa hyppääminen patukkaan pois ehdottomasti nyt viimeistään. Oikealle käännös -ihan hyvä, mutta jos alkaa jäämään liiaksi, niin palkan heitän eteen.

En yritä kokonaisia  vasemmalle käännöksiä vähään aikaan
Käännös vasemmalle ja palkkaan koiran heti käännöksen alussa niin että  palkka lentää koiralle kello kahdeksaan. Väpän   on siirrettävä takapuolta alta pois, että se pääsee kiertämään palkalle ja niin takapään käyttö kääntymisessä saadaan aikaiseksi. Monia toistoja tehtävä, ennen kokonaista käännöstä.  Käännöstä vasemmalle harjoitusta tehdään seuraamisen ohella, ei yksinään hinkata käännöksiä. Miia sanoi, että opetusvaiheessa kannattaa tehdä käännökset vielä ilman minkaanlaista pakotetta. Kun koira osaa käännökset, niin silloin on reilumpaa lähteä vaatimaan niitä.

Täyskäännös
Ennen kun lähdetään täyskäännökseen, minun tulisi antaa koiralle merkki, esim naksautetaan kielellä. Sillä helpotetaan koiraa, ja hämätään tuomaria. Vas tai oikealle kääntymisessä ei voi samaa merkkiä antaa, vaan niissä opetetaan koira lukemaan ohjaajan vartalon kieltä, eli ohjaajan päätä ja yläkroppaa. 

Vauhdinmuutokset
Seuraamisessa nyt opetettava vauhdinmuutokset. Jos koira lähtee huonosti juoksuun, niin heitetään palkkaa eteenpäin.

Alkuopetuksessa ei heittoa kun mennään A-estettä
Menttin ja kokeiltiin A-este loivana ja hyvin meni. Palkka pidetään kädessä ei heitetä, koska silloin koira hyppää liian korkealta loikalla alas.

Väpälle haetaan viettiä kapulan nostoon ja paluuvauhtiin
Noutokapulaa hetsatessa ei tarvitse käyttää zippiä. Harjoitus; Pidetään koiran pannasta kiinni, ja vastustetaan koiraa, kun se pyrkii kapulalle, kapulan ollessa ohjaajan toisessa kädessä. Välillä voi tiputtaa noutokapulan maahan ja potkia sitä kauemmaksi. Koira oppii patoamaan kun odotetaan hetki, ennenkuin päästetään koira kapulalle.

Viettiä lisää paluuvauhtiin
 Hidas tuonti ja hidas kääntyminen minua kohden. Voisin tehdä muutaman kerran sellaista, että kun koira ottaa kapulan suuhunsa, alan ”saalisäännellä” niin että koiralle tulee kiire tulla minun tyköni.. Kapulaa ei kannata heittää kauaksi.

Luoksetulon paikkamakuussa Väpän ilme on ”hohhoijaa
Olen tähän asti jättänyt koiran istumaan luoksetulossa, nyt tulisi se jo vaihtaa maahan käskyyn. Jos koira katselee muualle, niin voisin alkaa ottamaan niitä yllätyksiä.  Harjoitteella saa terävyyttä koiraan, kunhan tekee tempun selkeästi.

Luoksetulon eteenistuminen
Luoksetulon eteenistumisessa koira voisi tulla lähemmäksi, mutta nyt ei siihen kannata puuttua. Ei paljoa eteenistumisia eli runsaasti vaan vauhtiluoksetuloja.

Henkilöryhmässä  kuvio kuntoon ensin muualla!
Nyt olisi aika ottaa jo henkilöryhmää. Alkuharjoituksissa mennään kohti henk rynmää ja palkataan koira.  Seuraavassa vaiheessa mennään henkilöryhmän läpi ja palkataan koira.  Kuvio treenataan erikseen eli tehdään kahdeksikkoa ilman henkilöryhmää. Tehdään reippaasti mahdollisimman laajat kaaret, niin että koiran peppu pysyy suorassa-säännöissä ei ole määritelty etäisyyttä mikä tulisi olla henkilöön henkilöryhmässä.

Miia muistutti meitä kaikkia, että kiirettä ei ole kisaamaan, teknisyys ja kaikki muu tehdään nyt E-pentusille. Teknistä osaamista ei saa  sitten kun koiran vietti nousee ja ruoka ei silloin myöskään enään kelpaa. Myös tunnetilaa rakennellaan ja sieltä myös kaivellaan sitä viettiä tekemiseen :)
Nyt sitten vaan treenaillaan ja odotellaan seuravaa Giramin koulutuspäivä, joka onkin jo kuukauden päästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti