sunnuntai 10. helmikuuta 2013

10.2.2013 Kanalan areena Giramin kasvatit

Giramin kasvatit kokoontuivat taasen kerran Miian ohjaukseen ja kyllä täytyy sanoa, että se Kiviahon Miia on yliveto!!! Kouluttajan tulee nähdä kokonaisuus, ollut ja mennyt, tulevaisuus, koiran ohjaaja ja koira. Hyvä kouluttaja lukee koirakkoa kuin avointa kirjaa ja pystyy antamaan rakentavia ohjeita koiran ohjaajalle. Kouluttajalla täytyy olla aivan valtaisa kokemus opettamastaan asiasta ja avoin mieli uuden oppimiselle. 
E-pennut täyttävät äitienpäivänä kaksi vuotta ja bh koe olisi tämän vuoden tavoita ja nyt jos milloinkaan Miian erinomaiset kouluttajan taidot tulevat enemmän kuin tarpeeseen. Väpän kanssa ollaan treenailtu ahkerasti koko talvi-siis päivittäin jokunen minuutti ja niimpä niitä koulutusvirheitäkin kaiken oppimisen lisäksi on tarttunut matkaan. Onneksi tämä päivä toteutui!!! 

Laitetaan koira tekemään niitä oikeita asioita!!
Enemmän hallintaa, jos koira pomppii seuraamisessa. Pomppimiseen on puututtava selkeästi heti kiellolla.  Ohjaaja voi myös tehdä virheen suuremmaksi ja ns kadota alta. Jos koira pompottaa seuraamisessa, niin se saattaa hidastaa myös jääviä.
 
Se millä Väpä tullaan nostamaan, niin haukun kautta EI hetsaamalla 
Vuotiaalle Väpälle haukku ei tuottanut vielä mitään, mutta nyt haukku alkaa tuottamaan jo virettä . Haukku kuulostaa tänä päivänä  erilaiselta, vaativalta. 
Tässä koulutusvaiheessa Väpän uusi tehtävä olisi   käynnistää ohjaajan kanssa yhteinen liikkeelle lähtö haukutuksen jälkeen. Koiraa ei enään tarvitse saada mukaan vauhdikkaasti vaan  liikkeelle lähtö tulisi olla jo rauhallinen. Koira alkaa olla myös siinä vireystilassa, että sitä aletaan säätelemään.

Palkka yhtäaikaa kahdella kädellä Olen palkannut koiran eteenistumisen yhteydessä aina samasta suunnasta, joten eteenistuminen on alkanut vinottaa. Nostan oikealla kädellä pallon liivinkauluksesta vetoketjun kohdalta esiin. Toinen syy vinotukseen voi olla se, että olen sanonut palkkasanan ZIP vasta sen jälkeen, kun käsi on jo mennyt palkalle. Tästä lähin kaivan palkan esiin yhtäaikaa kummallakin kädellä, silloin saa palkan annettua keskeltä ja olen tarkkana sen ZIP sanan kanssa. 

Takapalkka 
Seisominen takkuili, ja useamman toiston jälkeen sain koiran seisomaan apujen kanssa.  
Tulisi muistaa, että kaikkiin apuihin koira jää kiinni, jos niitä ei osata häivyttää ja jäävistä seisomiseen olen antanut voimakkaita apuja, melkeimpä tänne asti. Koira ei saa nähdä takapalkkkaa kun se jätetään sinne. Koiran voi laittaa makuulle ja sivellä pitkiä vetoja kämmenellä koiran selkää pitkin vihjeeksi koiralle, että nyt tulee seisominen. Samalla voi jättää takapalkan maahan koiran huomaamatta.

Vaaditaan koiralta
Nyt täytyy jo vaatia ja  vaatimustasoa nostaa. Esimerkiksi  jos on annettu temppuun koiralle apuja, niin heti perään tehdään temppu ilman apuja ja palkataan vasta sitten. 

Noudossa ei aina tarvitse luovutusta tehdä.   Jatkossa ei kaavamaisesti aina pitoharjoitusta noudon lopuksi. Jos aina taistelu kapulasta johtaa pitoharjoitukseen, mikä ei koirasta ole niinkään mukavaa, alkaa luoksetulo hidastumaan. Välillä voisi sanoa vain ”irti”  ja koira saa pudottaa kapulan maahan tai ohj käteen ja siitä palkka.

Kiva oli nähdä teitä Giramin porukka!!! Loisto koiria ja koiran ohjaajia ootte kaikki!!! Niin hyvältä näytti tekeminen!! Innolla odotan seuraavaa tapaamistamme!

Ja se ihana Marian penneli!!! Rapsutuksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti