maanantai 16. maaliskuuta 2015

Temppujen nopeuteen vaikuttavia tekijöitä

Koira ennakoi Halutaan, että koira alkaa tiettyjä asioita ennakoimaan, ja kun se alkaa ennakoimaan, alkaa vietti kasvamaan, ja temput nopeutuvat. Jossain vaiheessa siis koira ennakoi, ennakointi on itse asiassa hyvä asia, koira on oppinut jotakin. Esimerkiksi seuraamisessa käytän ennakoivia merkkejä täyskäännöksessä. Olen opettanut Väpälle jo patukkavaiheessa, että annan merkin ja sen jälkeen vasta tulee käännös. Myöhemmin koira lähtee jo kääntymään, kun kuulee merkkisanan.
Rikkomalla kaavaa pidetään ennakoiminen aisoissa. Koira ei koskaan tiedä mikä näistä kolmesta tulee, esimerkiksi eteeistumisen jälkeen: TOTTISTA tai sitten on SIVU tai sitten on palkka. Koirasta jo näkee, että se on jo ennakoimassa sivulle siirtymistä tai alkaa suu menemään kiinni. Ennakoimiseen mielestäni ei saa puuttua liian kovin ottein, sillä silloin me tapetaan koiran yrittäminen. Nätisti mutta päättäväisesti koiralle kerrotaan, että käskyä täytyy odottaa.
 
Satunnainen palkkaaminen Toinen oleellinen asia miten säilyttää koiran jo opittu toiminto nopeana ja halukkaana, on satunnainen palkkaaminen. Istumisista tai mistä tahansa asennoista, ei tule aina palkkaa. Se on taasen yksilökohtainen kysymys, kuinka usein palkka annetaan.
 

Nousujohdanteinen palkkaaminen Ja yksi, mikä vaikuttaa koiran temppujen tekemisen nopeuteen on se että mistä suorituksesta koira saa palkan. Palkataanko koiran hidas vaiko nopea suorittaminen. Palkkaaminen on tapahduttava aina ns nousujohdanteisesti. Aina tulisi palkata vähän nopeammasta tempun tekemisestä. Odotetaan että koira rupeaa tarjoamaan aina nopeampaa suoritusta esim istumisessa
 
Vihjesana Kun koulutetaan tottista kannattaa koiralle kertoa mitä kohta ollaan tekemässä. Vihjesana nopeuttaa koiran työskentelyä ja tuo tekemiseen varmuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti