sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Viettiä, viettiä

Kun koira teknisesti osaa seuraamisen, niin on tärkeää, että ohjaaja pyrkisi koko ajan lukemaan koiran tunnetilaa ja sen mukaan elättää  koulutusta. Kun koira nousee liikaa vietillisesti tai laskee , niin kuin nuori koira monesti tekee, pitää tehdä asioita saadakseen koira sille optimaaliselle toiminta alueelle.
 
Jos koira on oppinut seuraamisessa sen, että se saa viedä pallon milloin huvittaa, niin miten ohjaaja voisikaan vaatia koiralta hyvää teknistä suoritusta, ennenkuin koira päästetään pallolle.
Koiran kouluttamisen mustavalkoisuus kotona tulee myös esille koulutuskentällä. Koiran täytyy tehdä kentällä temput niin miten sille on ne opetettu, vaikkakin vietti nousee. Yleisesti ajatellaan, että koiraa kouluttaessa suurilta osin ongelmat johtuvat siitä, että koiralla on liikaa virettä. Se on kuitenkin harvinaisempi ongelma.
 
Palveluskoiratottelevaisuus eroaa teknisestä tottelevaisuudesta siinä, että palveluskoiratottelevaisuudessa on päämääränä se että siinä tulisi olla viettiä ja voimaa, niin paljon kuin koirasta löytyy. Vastaan voi tulla hermorakenne ongelmia, kun vaaditaan koiralta mahdollisimman korkeaa virettä, mutta suurelta osin ongelmat johtuvat siitä,  että koira ei tiedä mitä siltä halutaan. Se on niin sanotulla harmaalla alueella, ja siitä syystä koira hermostuu ja tämän myötä tulee myös erilaisia käyttäytymismalleja, kun se pyrkii purkamaan hermostuneisuuttaan. Tekniset suoritukset lähtevät vajoomaan, siinä kohtaan kun ei olla tarpeeksi selkeitä; ei istuta enään pohjaan asti, painetaan seuratessa voimakkaasti tai koira lähtee selkeästi korostamaan pientä virhettä. Koiran koulutus on yksinkertaista ja se pitää pitää koiralle myös yksinkertaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti