sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Kontaktiharjoitukset


Miten rakennetaan suoritusvarma kontakti koiralle 

Kun koira on oppinut sen,  mitä siltä vaaditaan, niin sille tulee opettaa myöskin se, mitä siltä ei haluta. Aika palkkaamiseen ei pitene, mutta häiriö alkaa kasvamaan. Kun koira osaa olla 3 sekuntia ilman häiriötä hyvin, niin aletaan tekemään koiralle häiriötä, apuohjaaja taputtaa käsiä, liikkuu, touhuaa jotakin.  Alkuun pieni häiriö, ei massiivihäiriötä, esim. toista koiraa haukkumaan viereen. Olosuhde täytyy olla kontroloitu, ja jos koira katsoo apparia, niin kielto EI, toistetaan häiriö ja jos koira pitää kontaktin, niin kehu ja palkka. Koira oppii sen, että jos jossakin tapahtuu jotakin, ja pidät kuitenkin hyvän kontaktin, niin kohta tulee palkka. Hyväksyttävää ei ole katsella muualle.

Monesti kontaktin menetykset johtuvat siitä, että ei olla kerrottu koiralle, että kontakti ohjaajaan ei saa tippua. Jos koira saa katsoa muualle, kun  tapahtuu häiriötä, ja ohjaaja on hiljaa ja antaa koiran katsella häiriötä. Vihdoin kun koira ottaa kontaktin ohjaajaan, kehutaan siitä, eli annamme itse koiran valita. Koira oppii, että voi katsella häiriötä, ja sitten saa kehuja, kun ottaa kontaktin ohjaajaan.

Meidän tulee olla reiluja koirillemme
Jos halutaan suoritusvarmoja suorituksia, niin  että koira ei missään tilanteessa menetä kontaktia,, meidän täytyy lähteä kertomaan se koiralle. Koiralle sanotaan EI, kun se tekee virheen ja kehutaan kun se tekee oikein, mutta se ei saa heti ruokaa, vaan tehdään sama tilanne uudestaan, eli sama häiriö toistuu ja jos kontakti on hyvä, niin siitä vasta tulee palkka. Häiriötä hiljalleen lisätään ja vaaditaan koiralta enemmän.  Alkuun appari vain käveli, myöhemmin appari menee kyykkyyn,  nousee ja taas se menee kyykkyyn, ja jos koira menettää kontaktin, niin se ei ole enään pelkkä EI vaan kiellon lisäksi nyppäistään pannasta hiukan ylöspäin, ja taas appari menee kyykkyyn ja jos nyt koira vielä katsoo apparia, niin nyt voidaan jo lujemmin käskeä "EI, MITÄ SÄ TOUHUUT SIINÄ, KATSO TÄNNE!" Ja tämän jälkeen, jos koira ottaa kontaktin, kehutaan koiraa. Ja taas appari menee kyykkyyn, koira pitää kontaktin ja tästä seuraa runsaasti kehuja ja palkka.
Perusidea on hyvin yksinkertainen, koiralle kerrotaan EI NÄIN, vaan NÄIN, ja mitä isommaksi saadaan oikean ja väärän tekemisen ero, niin koira alkaa väistämättä hakeutumaan siihen oikeaan tekemiseen. Tämä saattaa olla vaikeaa monelle ohjaajalle, vaikkakin kuulostaa yksinkertaiselta. Esimerkiksi oikea aikaisuus kiellolla ja kehulla. Käskyt eri äänensävyillä ja eri koirille oikeanlaiset pakotteet, pakotteet koiramateriaalin mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti