lauantai 12. marraskuuta 2011

Käytännössä koiran tulisi kulkea sinne minne vasen jalka liikkuu.

;(Ivan Balabanov) Opetetaan koira seuraamaan pelkästään vasenta jalkaa. Harjoitus; Seuraamisessa vasen jalka pysähtyy, mutta oikea vielä jatkaa askeleen. Koiran on pysähdyttävä vasemman jalan lopettaessa liikkeen. 

Torstai illan treeneissä Miia muisteli amerikkalaisen koirankouluttajan erinomaista koulutusvinkkiä. Kentällä oli sumuista ja pimeetä, ja paikalla olivat vain tosi harrastajat ;)

Seuraamisen käännökset. En yhdistä vielä kääntymistä imutusseuraamiseen, ennenkuin kääntyminen onnistuu perusasennossa. Tänään kentällä seuraamisen käännöksissä minä juoksin ympyrää ja koira pysytteli paikoillaan. Kun idea on, että käännöksissä koiran tulisi käyttää takapäätänsä. Kun käännytään vasemmalle, ohjaaja pitää vasenta jalkaa tulkijalkana paikoillaan, ja oikea jalka siirtyy. Vasen jalka vetää koiraa taakse. Käännöksissä ei pysähdytä, vaan ne suoritetaan koko ajan liikkuen, aluksi tietenkin hitaammin ja koiran oppimisen myötä sitten nopeammin.
Imutusseuraaminen/ käden nosto. Käsi seuraamisen yhteydessä vielä tarkemmin pystysuoraan vartalonmyönteisesti ylöspäin.
Jäävät liikkeet -valmisteleva osuus saisi olla pitempi, ainakin kymmenen askelta. Tavallaan koira ei ehdi valmistautua käskyn suorittamiseen jos valmisteleva osuus on liian lyhyt. Virettä pitäisi saada jääviin lisää. Peruuttaessa pidän kättä liian alhaalla, ja koira kävelee pää pitkällä eteenpäin, vaikka sen tulisi kävellä pää ylöspäin. Eli imutuskäsi korkeammalle ettei koira oppisi jäävien valmistelevaa osuutta menemään pää matalana. Olen jo edennyt siihen, että etenen jäävissä muutaman askeleen koirasta poispäin ja palaan koiran sivulle. Nyt voisin jo silloin tällöin maahanmenossa käskeä koiran nousemaan ylös perusasentoon.
Eteenistumisessa vahvistan haarojen väliin tulemista kun toistan temppua monta kertaa peräjälkeen peruuttaen. Eli peruuttamista koiran eteenistumisessa voisin jo vähentää. Seuraava vaihe on opettaa tulemaan ”tänne” minun seistessä paikoillaan. Tein yhden harjoitteen ja huomasin, että koira tottelee vartaloapuja, ei niinikään käskyä. Eli koira jää kauemmaksi kun ei heti tulekkaan vartaloapuja. Myöhemmin kun koira osaa tämän, alan ottamaan vinosta suunnasta eteenistumisia.
Sivulle siirtyminen. Edestä istumisesta sivulle tuleminen kangerteli kentällä-kyllä Väpä kotona osaa ;) Väpä siirtyy sivulle kyllä käskystä, mutta edelleen liike jää vajaaksi tai on vino tai koira jää liian eteen. Toisaalta se ei myöskään osaa sivulle siirtymisen yhteydessä peruuttaa tai ainakaan tänä iltana emme osanneet kummatkaan. Vinouteen, että liian eteen jäämiseen voin vaikuttaa, kun lopetan oikealla kädellä palkkaamisen. Jonkin aikaa palkan voisi antaa vasemmalla kädellä voimakkaasti taakse vasemmalle, jotta en vahingossakaan vedä koiraa liian eteen. Koiran on opittava peruuttamaan vasemman jalan mukana. Harjoitus; Peruuttamista voi vahvistaa siirtymällä itse viistoon taakseppäin , jotta koira oppii sivullesiirtymisen myös peruuttamalla. Liike voisi jatkua pitkälle, ei aina vain pieniä siirtymisiä. Liikkeelle lähdetään oikealla jalalla, sitten siirtyy vasen, koiran puoleinen jalka.

Kiitokset Miialle koulutusavusta!  Nyt treenataan  viikko kotona ohjeitten mukaan, niin eiköhän jotakin uutta taasen opita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti