maanantai 26. maaliskuuta 2012

Giramin koulutus 25.3.2012

Mistä on löysät koirat tehty? 
Löysää makuuasentoa kisamaisessa aloituksessa ei lähdetä korjaamaan uudella maahankäskyllä, vaan koira ajetaan silloin sivullesiirtymisessä suurempaan virheeseen, niin koira tietää seuraavalla kerralla olla skarpimpi. Kisamaisiin aloituksiin palkka esiin, koska nyt lähdetään sivulle siirtymisen jälkeen seuraamiseen.

Pienillä muutoksilla vaikutetaan koiran viretilaan
Seuraamisessa otimme lähtöharjoituksia. Tehtiin Väpälle liinalla viettiä seuraamiseen eli kun vetää vastaan koiraa, niin yleensä koira pyrkii eteenpäin . Harjoitus; Miia kulki koiran takana liinassa, lyhyt seuraaminen ja tämän jälkeen koiran hetsaus niin että Miia pidätteli Väpää sitten uusi käsky ”seuraa” Miian edelleen pidätteli liinasta ja kun Väpä alkoi painamaan vastaan ja pyrkimään oikeaan seuraamispaikkaan, niin samantien Väpä sai minulta palkan . Harjoituksia tehtiin tänään muutamia, joten jatkossa niitä voisi tehdä aina silloin tällöin kun koiran lähteminen seuraamiseen on löysää.

Häiriöllä painetta seuraamiseen
Häiriöllä saadaan painetta seuraamiseen, niin että siihen pystytän puuttumaan. Väpää saisi pikkaisen skarpimmaksi, kun lähdetään hakemaan häiriötä seuraamiseen.

Käännökset
Ohjaaja saisi tehdä käännöksen aavistuksen hitaammin ja pehmeämmin, eikä kulman tarvitse olla täydet 90 astetta. Nyt voidaan treenailla kaikella muulla positiivisella, kuten patukan heitolla käännöksen yhteydessä.

Jäävät
H I T A I T A ! ! ! Aluksi nameilla, sitten tehtiin pallolla vietin kautta. Pallopalkka piilossa. Maahanmenon käsky edelleen huono-pitäisi olla paljon terävämpi, kuten ylipäätänsä kaikkien jäävien käskyt. Haukun jälkeen istumaan-tämän jälkeen käsky maahan. Jos koira käsketään haukun jälkeen jää seisomaan, vaikka koira seisoo, niin koiran on jäätävä ryhdikkäästi seisomaan.

Nouto
Kapulan pitoharjoituksissa ollaan tehty otetta kapulaan vetämällä sitä koiran suusta poispäin. Koira alkaa voimistamaan otetta kapulaan automaattisesti. Jatkossa vaihtelevasti vetoa ja valillä ei ollenkaan.

Palkkaa ei tule, ennenkuin käy kapulan nostamassa
Annetaan pallolla ärsykettä niin että koira haluaa pallon, mutta saadakseen pallon sen on otettava kapula. Konflikti tulee siinä, kun koira haluaa mennä pallolle, mutta sitä ei päästetä, vaan ohjataan koira ottamaan kapula. Konflikti tuottaa lisää viettiä mikä vaikuttaa koko noutoon.

Kaksi lelua; aiheutetaan koiralle positiivinen stressi.
Opetetaan koiralle pitämään kahta esinettä kerrallaan suussansa. Aluksi koira leikkii lelulla, toinen lelu vaan laitetaan suuhun, koira ottaa sen suuhun ja näytetään koiralle, että se on hieno juttu. Myöhemmin siirrytään kapulan ja lelun samanaikaseen pitämiseen suussa. Siirretään kapulaa suussa taaemmaksi ja annetaan pallo suuhun. Tätä voidaan treenata ennenkuin koira edes osaa noutoa täydellisesti. Koira oppii, että kapulan täytyy olla suussa vaikka tulee palkka (pallo/patukka) Se ei saa missään vaiheessa pudottaa kapulaa. Menetelmällä ei tule ongelmia irroituksessa, koska koiran ei tarvitse irroittaa. Myöskään kapula ei kolhaise koiran kinttuja, kun sitä ei vaihdeta vauhdissa patukkaan.

Matalaa hyppyestettä
Iso koira pääsi pienen esteen ylitse lopuksi :) Esteen kanssa saadaan vielä töitä tehdä eli hyvä näitä alkuhajoituksia on tehdä.

Oli taasen kiva hieno koulutuspäivä erinomaisessa seurassa! Sai uutta innostusta koiran kouluttamiseen, ja siitä suuret kiitokset Miialle ja kaikille mukana olleille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti