keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Italian food for finnish shepherds - Suomen IPO joukkueen seminaari

Sunnuntaina 4.3. 2012 Porvoo, DC-halli
Seminaarin tarkoitus on tukea FMBB IPO-joukkuetta matkallaan Roomaan 2012

-Arkihallinnan kouluttaminen ja koiran työmoottorin/työskentelyhalun vahvistaminen tottelevaisuuteen Kouluttajina joukkuelaiset, Petri Vänni, Ari Saari ja Mikael Laine, mukana harjoituskoirakkoja.

- Käytännön esimerkein havainnollistettu luento palveluskoirien ominaisuuksista ja niiden soveltaminen koulutukseen / Marko KoskensaloPalveluskoirien ominaisuuksista ja niiden soveltaminen koulutukseen/ Luento Marko Koskensalo 

Koiranohjaajat haluavat hakea   määrätynlaisen koulutusmenetelmän  . Koulutusohjeet halutaan lukea kirjasta, edeten luvulta yksi, luvulle kymmenen. Kun olemme luvulla kymmenen, meillä olisi valmis koira ja meidän ei tarvitsisi murehtia enään mistään. Näin ei kuitenkaan kouluttaminen suju. Koiran kouluttaminen perustuu hyvin suuressa määrin koiranlukutaitoon eli kuinka hyvin ohjaaja osaa lukea koiraa. Hyvällä koiranlukutaidolla pystytään hyödyntämään eri koulutusmenetelmiä oikeissa tilanteissa.


Mitä halutaan koiralta mikä on hyvä palveluskoira? 
Hyvältä palveluskoiralta haluamme hyvää yhteistyötä. Joka tarkoittanee sitä , miten koiran kanssa käyttäydytään koulutuskentän ulkopuolella, arkielämässä. Vaadimme myös  työskentelyhalua ja täsmällisyyttä . Työskentelyhaluinen  koira haluaa aktiivisesti työskennellä kaikissa tilanteissa ohjaajansa kanssa.  Täsmällisyys tulee työskentelyhalusta ja yhteistyöstä. Haluamme koiriltamme myös työskentelyvarmuutta. Kaikki koirat eivät välttämättä pysty, omasta hyvästä työskentelyhalusta huolimatta, kaikissa olosuhteissa täydellisesti toimimaan. Hyvä palveluskoira on myös varma normaalielämässä ja sen  tulisi olla mahdollisimman yhteiskuntakelpoinen
.
Jalostuksen merkitys
Kasvattajan näkökulma: koiria ei voi kouluttaa väärin, vaan niitä voisi kasvattaa paremmin. Kouluttajan näkökulma: koiran voi kouluttaa korkealle tasolle, kunhan löydetään oikeat työkalut eli oikeat koulutusmetodit.

Palveluskoiran ominaisuudet
Yksi tärkein ominaisuus hyvällä palveluskoiralla on toimintakyky. Toimintakyky mittaa koulutettavuutta erilaisissa tilanteissa. Kun koira kokee kuormitusta, hyvän toimintakyvyn omaava koira tehostaa työskentelyään ja pyrkii ratkaisemaan ongelmia. Koiran ominaisuuksista  työmoottori on kaiken perusta . Se auttaa toimintakyvyssä. Jos koiralla on puutteita  reagoinnissa stressaaviin tilanteisiin, ja meillä on oikein korkea työskentelyvireen omaava koira, niin   se ei  reagoi muuttuvaan tilanteeseen voimakkaasti.  Koiran ominaisuuksista ruokahalu, saalisvietti, taistelutahto, laumavietti, puolustusvietti ja agressio ovat niitä peruselementtejä millä koira saadaani motivoitua työskentelyyn. Ennenkuin näitä viettialueita voidaan täysipainoisesti koiralla käyttää, niin taustalla täytyy olla hyvä suhde ohjaajaan. Hyvä harrastekoiran ominaisuuksiin kuuluu myös se, että sillä on sopivasti vilppiä hermoissa. Tällöin pystytään jollakin tavalla vaikuttamaan koiraan. Hermot pitäisi olla hyvien ja huonojen hermojen välimaastosta, mutta hyvien puolella selkeästi, jotta normaali eläminen ja muu olisi helppoa.  Sosiaalisuus on yksi oleellinen koiran ominaisuus nimenomaan arkielämän kannalta.

Palveluskoiran taipumukset
Tärkeimmistä palveluskoiran taipumuksista on hyvä nenänkäyttö, eli kuinka helposti ja keskittyneesti koira pystyy käyttämään nenääsä. Hyvä palveluskoira on myös laukausvarma ja joka sään kestävä sekä koiralla säilyy hyvä toimintakyky myös eri olosuhteissa (eri pinnoilla, sisätiloissa, korkeilla paikoilla, pimeässä huoneessa). Koiran normaalin rakenteen lisäksi terveys on taipumus, mikä luo kokonaistoimitakyvyn, niin että ylipäätänsä koiralla pystytytään harjoittelemaan että kilpailemaan.

Mielenkiintoinen oli semma ja sain uusia ideoita koiran kouluttamiseen. Päivä oli pitkä ja kilometreja alle tuli rapiat 600 mutta hyvässä seurassa oli mukava reissata!  Kiitokset semman järjestäjille ja Onnea MM kisaan Italiaan!!!.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti