lauantai 28. huhtikuuta 2012

Koira tekee liikkeen, niin palkalla ei ole kiire.

Tänään tottis kasvattajan tarkastelun kohteena ja sitä myöten tilannekatsaus missä mennään Väpä pojan kanssa. Arki kun koittaa tilataan fyssariltä aika ja zekataan myös pojan fyysinen puoli. Nyt oltiin tänään kyllä kummatkin erittäin alakanttiin, joten tästä on hyvä lähteä parantamaan. Nämä koulutuksen etenemisessä tehtävät suuremmat askeleet tuottavat ongelmia, ei koiralle, vaan ohjaajalle ja niimpä hakataan päätä seinään oikein kunnolla.
  
Edelleen Väpä yrittää napata palkan seuraamisen alussa. Pitäs muistaa, että hallinta lisää viettiä!! Ja nyt Väpä purkaa viettiä ihan turhaan, kun se hyppii ja yrittää tavoitella patukkaa ilman lupaa. Mutta jos sitä ei päästäisi hyppimään , niin silloin se lähtis patoamaan viettiä. Sitten tuo vaaniminen on yritettävä kääntää pois seuraamisesta. Seuraamisessa kun Väpä alkaa jäädä vaanimiseen, niin silloin hyvä ottaa haukutus ”tottista”. Tänään oli se päivä, kun  Väpä ei tehnyt mulle töitä yhtään, vaan se teki töitä patukalle. Ja mitä pisemmälle seuraaminen meni, sitä huonommaksi koira meni. Se lähti kyllä mukaan, mutta jossain vaiheessa irtautui ja meni saalistranssiin patukan tujotuksesta. Koira myös tietää, että palkka tippuu suoraan suuhun, jos vain kulkee mukana. Väpä on löysä koira ja minä teen siitä löysän, jos tungen palkkaa ihan joka väliin. Siinä ei ole mitään patoamista, ja koira on löysä ja se saa palkan. Koira alkaa olla kohta vuoden vanha!!!

Edelleen, perusasento ei oikeuta palkkaan, eli koiraa ei palkata samantien kun pysähdytään. Koiralle ei tule nopeus siitä, että se saa palkan nopeasti, vaan se tuulee siitä, että koira patoaa ennen palkkaa. Koira lähtee löystymään, kun se saa palkan nopeasti ja lopulta koira ei edes suorita temppua, kun se luulee saavansa palkan. Perusasennossa kehutaan koiraa suullisesti, ja kun koira jännittyy, niin sitten ZIP ja palkka.

Seuraamisessa  palkkaan aina samaan suuntaan eli kello kahdeksaan tai yhdeksään. Palkan paikkaa tulisi vaihdella koiran mukaan, varsinkin nyt kun seuraamispaikka on liian takana, niin ei voi jatkaa palkkausta samaan suuntaan. Nyt palkkaa kello kymppiin, jonkin aikaa. 

Tässä vaiheessa hyvä ottaa harjoituksia, missä palkat kädessä ja koira ei saa katsoa niitä. Kun on saalisviettinen koira,  on koiran ennen lelupalkkausta katsottava ohjaajaa silmiin. Koskaan ei niin, että koira saa palkan suorittamisen jälkeen kun katsoo palloon. Koiran on tuijotettava ohjaajaan.

Jäävissä koiran on päästävä seuraamiseen mukaan, eli otettava enemmän kuin kaksi askelta ennen käskyä. Ennen valmistelevaa osuutta hyvä kertoa koiralle, mitä seuraavaksi tullaan tekemään. Jäävien käskyihin jännitettä, kehua mukaan ja palkka koiralle.  Ei saa palkata heti, jotta koira oppii tässäkin sen  patoamisen.  Kun koira tietää, että palkka tulee oikeasti siitä suorittamisesta ja siitä sen jälkeisestä tunnetilasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti