maanantai 7. toukokuuta 2012

nuori koira: vaatiminen, pakoitteet.

...vaatimisella ja pakotteilla tehdään  koiralle tunnetilaa paremmaksi.


Nuorelle koiralle tulisi jo opettaa, että matalaviettisyys on epämukavaa; esimerkiksi seuraamisessa koira menettää hiukan kontaktia ja korvat painuivat alas ja seuraamispaikka menee huonoksi . Silloin voin ohjaajana lähteä hakemaan virhettä seuraamiseen ja korjata se pienellä nyppäsyllä. Nyppäsyn jälkeen kehu ja tämän jälkeen heti palkka.   Yleinen viretila vaikuttaa siihen, kuinka koira kestää näitä korjauksia. Jos pakote on ollut pikkaisen liian suuri koiralle, ja koira jää alhaiseen vireeseen, niin se heti pääsee palkkauksen johdosta hyvään vireeseen. Koiralla jolla on hyvä vire niin se automaattisesti pakotteen jälkeen tekee aktiivista käyttäytymistä ja siinä vaiheessa päästään vahvistamaan koira palkalla.  Näin toimimalla koiralle kerrotaan, että ohjaaja haluaa hyvää kontaktia ja energistä liikettä kohti ohjaajaa. Tämä on varmasti tunnetilan kannalta yksi tärkeimmistä koulutuksista.

Lisäksi siirymme seuraamisessa näköärsykkeen poistamiseen, aluksi vaatimalla korrektia perusasentoa ilman näköärsykettä. Tässä vaiheessa saisi myös apuohjaaja olla mukana, jotta minun itse ei tarvitsisi katsella koiraa, jotta suoritus pysyisi puhtaana , ja että vahvistuminen tulee vain oikeasta suoritteesta.
Ja kun siirrytään palkkaamaan piilossa olevalla patukalla, niin laitan patukan vasemman olkapään päälle, takin tai liivin alle. Palkkatessa koiraa, voin ottaa sen sieltä vasemmalla kädellä ja antaa koiralle puru vasemmalle viistoon.

Esineruutun luovutuksessa Väpälle tiukkaa kuria ja vääntöö !!! Nyt olen sietänyt Väpän temppuamista esineen luovutuksen yhteydessä jo liian kauan, mut nyt käännetään kirjassa toinen sivu, ja siitä kiitokset Miialle hyvistä neuvoista!!!!
Eli tästä päivästä lähtien, jos Väpä pudottaa esineen ennen käskyä ja joudun uudemman kerran pyytämään sen oikeanlaista luovutusta, niin koiraa en palkkaa tästä suorituksesta. Palkka tulee vasta sitten kun luovutus onnistuu kerralla. Luovutusasento on oltava ohjaajan edessä ei sivulla, mihin olen sitä opettanut tänne asti. Esineen nostoharjoitukset eivät tuota koiralle mitään oppimista. Esineitten tuonnin yhteyteen sama käskysana kuin kapulan noutoon ja koira palkataan esineen kanssa taisteluleikillä.

2 kommenttia:

  1. Heips! Ihailtavan järjestelmällisesti pidetty blogi! Oikeen sielu lepää, tätä täytyy alkaa seuraamaan. :)

    Tsemppiä teille treeneihin! Tuo vaatiminen (ja varsinkin sen aloittaminen) on ainakin minusta yksi vaikeimmista koulutusvaiheista. Tuntuu, että silloin on omaan päähän vähän liikaa liikkuvia osia, joista pitäisi huolehtia.

    VastaaPoista
  2. Heh...no niimpä, tässä koulutusvaiheessa riittää haastetta. Kiitokset lohduttavasta kommentistasi ja Tervetuloa seuraamaan blogiani !

    VastaaPoista