tiistai 26. maaliskuuta 2013

Paluu maan pinnalle!

Koskensalosta viikko ja muutama hetsitreeni takana. Aikaiseksi olen saanut mitä halusinkin, haukkua voimakkaammaksi ja virettä lisää. Kaupanpäälliseksi ovat tulleet  piilossa olleet ongelmat tai oikeammin sanottuna minun itseni aikaansaamat koulutusvirheet. Kun vire kasvaa, myös virheet tulevat esille ja ylipäätänsä kaikki koiran käyttäymisessä voimistuu. Olen  yrittänyt opettaa Väpälle kaiken oikein imutusvaiheessa, mutta myönnän puutteellisuuteni kouluttajana :(  ei kukaan ole seppä syntyessään.
 
Mutta itse asiassa-mitä koiran kouluttaminen on?
Koiran kouluttaminen on virheiden korjaamista
Minä olen halunnut  pysyä mukavuusalueella. Olen ollut varovainen Väpää kouluttaessani ja en ole uskaltanut ajaa koiraa virheeseen. Treenit on kiva päättää onnistumisen tunteeseen ja kiva on treenata ainoastaan niitä temppuja, mitä koira jo osaa. mutta asialla on käänteinenkin puoli,   jos harjoittelen ainoastaan sitä, mitä koira osaa jo, niin edistystä ei tapahdu 

Koulutus on koiran käyttäytymiseen reagointia
Tänään, kun huomasin koirani muuttuneen viikossa aivan erilaiseksi, tajusin, että tästä lähtien treenataan niitä asioita, mitkä eivät vielä ole minun tai Väpän osaamisalueella. Treenataan mm sitä, että myös korkeammassa vietissä käskyt tarkoittavat sitä samaa, mitä matalemmassa vietissä. Väpälle annan vain yhden tavan suorittaa annetun tehtävän ja vaadin sitä  -HALLINTA.

Kouluttaminen on teknisen osaamisen lisäksi myös sitä tunnetilan rakentamista
Ja nyt tullaan  koiran koulutuksessa siihen haastavimpaan vaiheeseen eli vireen säätelyyn ja hallintaan. On tunnettava oma koira  ja miten paljon voin viettiä nostaa, jotta liikkeet pysyvät harmoonisena. Koira tulisi hakeutua itse sille parhaimpaan tunnetilaan ja työskentelemään korrektisti oikeanlaisessa tunnetilassa koko suorituksen ajan alusta loppuun asti.

 

3 kommenttia:

 1. Tälle tosi iso tykkäys, hyvää pohdintaa ja eteenpäinvievä päätös! :)

  VastaaPoista
 2. Vaikka kuinka koettaisi tehdä kaiken prikulleen oikein imutusvaiheessa, ei se vaan onnistu - ollaanhan mekin vaan inhimillisiä eikä koneita! :D Itse kanssa tiedän nyt tehneeni imutusvaiheessa montakin asiaa väärin ja sitten patukalle koiraa siirtäessä myös, mutta en voinut edes tietää - ensimmäinen koira kun on kyseessä. Vähitellen ollaan saatu näitä ohjaajan kömmähdyksiä kyllä karsittua pois ja oon tyytyväinen miten Eran on kehittynyt treenillisesti :) Teidän meno on niin hienonnäköistä, että saatte kyllä homman toimimaan ihan varmasti :) Ei muuta kun treeni-intoa vaan sekä terkkuja meidän porukalta! :)

  VastaaPoista
 3. Kiitokse teille Minna ja Heidi kannustavista sanoista :). En tiedä mikä saisi lopettamaan treeni-innon. Mitä enemmän vastoinkäymisiä tulee, niin sitä enemmän sitä sisuuntuu ja yrittää vieläkin paremmaksi laittaa...vaan kyllä joskus masentaa, kun huomaa omat puutteet koiran kouluttajana. Hyvä on koira, mutta ohjaaja ihan tumpelo!

  ....ei mutta terveisiä teille ja rapsutuksia koiruuksille!!!Treeni intoa myös!!!

  VastaaPoista