perjantai 3. toukokuuta 2013

Hiukan hyppyä kotipihalla

Väpän hyppy -koulutuksen eri vaiheet
Hyppynoutoa voidaan opettaa jo nuorelle koiralle, pienissä paloissa. Nuorena opetellaan matalalla esteellä hyppy- idean, että mennään yhdessä, ohjaaja kävelee esteen vierestä ja koira hyppää. Melkein heti otetaan esteeseen mukaan siivekkeet, että saadaan leveyttä hyppyyn. Eli esteellä ei ollut niikään korkeutta, vaan leveyttä. Tälläisellä esteellä koira ylimitoittaa hyppyään, ja saa hyvän hypyn. Noin 1,5 vuotiaana, aletaan vasta hyppyyttää täyis korkealla esteellä. Aluksi otetaan pelkästään paluuhyppyä.
  • Harjoitus; koira jätetään esteen taakse istumaan, ohjaaja kiertää esteen toiselle puolelle ja asettuu lähelle estettä. Kun ohjaaja käskee ”hyppy”samalla nostaen palkkaa ylöspäin, jotta koira ymmärtää suunnata hypyn mahdollisimman ylös.
 
Kun hyppy sujuu hyvin ja koira tulee ohjaajaa päin, niin ohjaaja pystyy siirtymään kauemmaksi. Aina palkataan kun koira hyppää hyvin.
Seuraavaksi opetetaan koira irtautumaan hypyssä ohjaajasta.
  • Harjoitus ;Apuohjaaja on palkan kanssa esteen toisella puolella, käsketään koira ”hyppy” ja jos koira hyppää koskematta esteeseen, niin siitä palkka. Samanaikaisesti ohjaaja siirtyy esteen toisella puolella esteen läheisyteen ja kutsuu koiraa paluuhypylle ja palkkaa koiran.
 
Haetaan koiralle puhtaasti virhe,
Kun apuohjaajan ja ohjaajan välinen hyppy sujuu, kerrotaan koiralle, mitä tapahtuu kun esteeseen kosketaan,  koska muuten ei koira voi oppia sitä, mikä on kiellettyä ja mikä on sallittua.
  • Harjoitus; apuohjaaja on esteen vierellä ja otetaan koiralle paluuhyppy ohjaajan luokse. Kun koira on esteen yli hyppäämässä, niin estettä nostetaan. Aluksi voidaan tehdä matalemmalla esteellä ja myöhemmin metrisellä. Estettä nostetaan niin, että se kopsahtaa koiran varpaisiin ja samantien ohjaaja huutaa ”Ei noin” . Koira hämmentyy ja samantien otetaan uusintahyppy ja estettä ei nosteta, koira hyppää puhtaasti ja siitä koiralle runsaasti suullista kehua ja palkka. Sitten uusitaan taas virheellä ja siitä kielto jne. näin koira oppii, että hyppyesteeseen ei kosketa.
 
 
 
Viettiä esteelle
Seuraava vaihe on, että nostetaan koira viettiin, ja koiran pitää siltikin keskittyä hyppyyn. Siinä vaiheessa yleensä kun kapulaa aletaan heittämään koira menee siihen tilaan, ettei se varo itseään ja siksi kaikki estehypyn eri vaiheet tulee käydä tarkasti läpi.
  • Harjoitus; ohjaaja pitää kiinni koirasta, apuohjaaja lähtee hetsaamaan lelulla koiraa, niin että koiran vietti nousee. Apuohjaaja passivoituu ja ohjaaja käskee ”hyppy”. Jos koira hyppää puhtaasti niin se palkataan. Jos yhtään koskee esteeseen, niin siitä kielto ja ei palkkaa. Sama toistetaa. Koira oppii vietin kautta hyppäämään hyvin ja vasta sen jälkeen otetaan nouto mukaan hyppyyn. Aluksi patukalla ja apuohjaaja varmistelee esteen toisella puolella, että patukka ainoastaan hyvästä hypystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti