torstai 23. toukokuuta 2013

Kilpailunomaiset treenit ovat hyviä tiedonkeruussa

Kun valmistaudutaan kilpailutilanteeseen, niin pitäisi aina pitää mielessä mitä muuta sielä kilpailussa tapahtuu. Hyvin usein syyllistytään sellaiseen treenaamiseen, että napataan koira autosta, samantien alkaa kova aksoni, palkataan koiraa ja juostaan takaisin autolle ja paiskataan koira sinne takaisin. Tämä näyttää toimivan kivasti ja koiralla vietti nousee korkealle ja ollaan tosi tyytyväisiä ja se on näyttävän näköistä meininkiä ja koira tihkuu tekemisen halua
.
Kokeissa tuodaan paikalle viettiä tihkuva koira ja tottisuoritus alkaakin tuomarin kättelyllä ja jos vielä on ekana paikallaolo, niin koira makaa viisitoista minuuttia kentällä. Viimeistään koiran ollessa makuulla, loppuu sen tekemisen ilo ja into häviää, ennen kuin se edes pääsee aloittamaan omaa suoritustaan. Myös tottisosuuden aloittava pari joutuu odottelemaan niin kauan kuin toinen parista vie koiransa paikallaoloon ja poistuu paikalta.
 
Enemmän taisteluhalu ja työkyky kehittyy kun koiraa kohdellaan kuin oikeata työkoiraa.
Treenataan koiralle kestävyyttä, eli pyritään treenaamaan pitempijaksoisesti silloin tällöin. Jatkuvasti lyhytkestoiset treenit eivät kanna kovin pitkälle, koira helposti väsyy kisoissa ja kisojen jälkeen pitää ladata koira uudestaan. Alkaa iso työ jotta selvittäisiin seuraavasta kisasta. Koira kasvatetaan hiljalleen siihen, että tämä on pitkäjänteistä työtä. Oli sitten kyse henkilöhausta taikka jäljestä tai vaikka tottiksesta. Koiria on jalostettu pitkään työtarkoituksiin, ilman että niitä koko ajan palkataan. Tarjoamme koirille melkoisen luxus elämän; kaksi ateriaa päivässä, lämmin paikka nukkua, raikasta vettä aina tarjolla, lenkkeilytykset, moni koira nauttii hieronnoista yms oikein hemmotteluelämän ja jos lauantaina tehdään koiran kanssa puoli tuntia töitä, ilman että sitä koko ajan syötetään, niin sillä ei ohjaaja vaadi vielä kohtuuttomuuksia koiralta.
 
Koira ei pääse kasvamaan, jos sitä pidetään pumpulissa.
Sen lisäksi kun valmentaudutaan kokeenomaisessa treenissä siihen, ettei tule palkkaa joka välissä, saadaan paljon tietoa siitä, mitä osa-alueita tottissuorituksessa tulisi treenata enemmän tai missä ollaan menossa sillä hetkellä missäkin liikkeessä . Treeneihin otetaan mukaan odottelut ja tuomarille ilmoittautumiset. Koiralle saattaa syntyä niistä virittävä juttu, eli koira virittyy siitä, kun ohjaajan kanssa kävellään vieraan henkilön eteen ja ilmoittaudutaan..
 
Samalla voi lohduttautua sillä että suomenmestaruuksia on voitettu suorituksilla, missä on virheitä.
Kokeenomaisessa treeneissä opetellaan koiran kanssa yhdessä, miten suoritusta jatketaan virheen jälkeen. Jos ei valmentauduta siihen, miten virhe kohdataan, niin ensimmäinen virhe voi olla koko kisasuorituksen kompastuskivi.  Sen takia tehdään niitä treenejä, missä todetaan että istuupa vinoon luoksetulossa ja tätä täytyy treenata lisää, mutta sillä hetkellä sanotaan vaan ”sivu” ja jatketaan taas sitä tekemistä.   
 
Eli tässä tapauksessa toivottavasti ohjaaja ei ole menossa kisoihin yrittämään jotain sellaista mitä hän ei ole ikinä tehnyt.
 
Ohessa linkki kokeenomaisiin treeneihin. Väpä yllätti ohjaajansa ja nyt taas tiedetään mitä treenataan. Ja se tässä koiran kouluttamisessa kaikkein vaikeinta on, myöntää omat heikkoutensa. Koira toimii juuri niin miten se on sille opetettu tai jäänyt opettamatta!!!!
Kiitokset Satulle, Sannalle, Malelle, Piialle ja erityiskiitos Päiville kuvaamisesta!!!
 

2 kommenttia:

  1. Hyvin meni, ei muuta ku eteenpäin! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitokset kaima!!! Nyt on sitten menty eteenpäin, eli bh koe suoritettu. Se nyt ei niin mallikkaasti kuin olisin toivonut, mutta läpi kuiteskin ja kaupunkiosuus oli proo :)

    VastaaPoista