keskiviikko 7. tammikuuta 2015

LUOKSETULO


VAUHTILUOKSETULO
 
OIKEIN Opetetaan koiralle, että kun se on aktiivisemmillaan, ohjaaja on aktiivinen ja palkka lentää vaikka välimatka on pitkä.  Hiljalleen voidaan siirtää palkkausta lähemmäksi ohjaajaa. Kun koira hidastelee, ei koskaan palkata sitä siitä.

VÄÄRIN Jos luoksetulossa koira alkaa himmaamaan, useasti ohjaaja aktivoituu, että me saadaan koiralle uudestaan lisää vauhtia. Koira oppii, että kannattaa hidastaa vauhtia, niin ohjaaja muuttuu aktiivisemmaksi.
 
Vauhtiluoksetulossa palkka heitetään taakse ohjaajan jalkojen välistä . Koira juoksee palkan perään ohjaajan jalkojen välistä. Koiran luoksetulo saattaa hidastua, jos se tulee paikalla olevaan palkkaan kiinni, siksi palkka heitetään, ennen kuin koira saavuttaa sen. Luoksetulossa  palkkasanan ZIP  paikkaa tulee vaihdella, se voi tulle heti kun koira lähtee tulemaan, puolivälissä, tai ihan lähellä ohjaajaa. Mutta yleensä siinä vaiheessa kun koira tulossa täysillä-koira siis palkataan täysillä tulosta. 
 
Silloin kun koiralla on korvat lipassa, niin silloin koira tulee täysillä. Jos se tulee korvat pystyssä, niin vauhti ei ole luja ja silloin otetaan koira eteen ja heti perään nostatus (haukku).


Haukutusta
Kaikilla koirilla ei tee viettiä ja lisää vauhtia siltikään, vaikka se palkataan täydestä vauhdista. Toiset koirat pitää päästää haastamaan ohjaajaa, eli ohjaaja huutaakin luoksetulon puolivälissä ”tottista” ja koira tulee nopeasti ohjaajan eteen haukkumaan ja haastamaan. Eli koirakohtaisesti.
 
Kun otetaan pitkässä matkassa luoksetulon yhteydessä haukkua, niin siinä yhteydessä ei oteta eteenistumista. Tämän harjoituksen idea on tehdä luoksetuloon sitä tunnnetilaa ja se on ihan sama miten koira tulee, vaikka loikalla törmää, kunhan tulee oikeassa mielentilassa.
 

ETEENISTUMINEN
Nostetaan eteenistumisen jälkeistä tilaa
Koira kytsutaan lyhyeltä matkalta "tänne", ja jos se jää liian kauaksi eteenistumisessa, niin appari tämän jälkeen liinalla estää koiraa lähtemästä ohjaajan perään, kun ohjaaja karkaa hetsaten lyhyen matkan päähän . Tämän jälkeen ohjaaja käskee  "tänne". Kun koira tulee ohjaajan eteen, istuu ja paikka on korrekti, niin ohjaaja kehuu koiraa ja samanaikaisesti peruuttaa ja rauhallisesti kaivaa palloa takin sisäpuolelta esille. Ohjaaja näyttää koiralle pallon ja sanoo ”tänne” ja ottaa vielä muutaman askelee taakseppäin. Palkkaa ei heitetä koiralle, sillä palkan antotavalla halutaan vahvistaa koiraa tulemaan lähelle ohjaajaa. Palkatessa eteenistumisesta ohjaaja menee koiran alta pois samalla kun antaa lähellä omaa vartaloa palkan. Ohjaaja ei saa olla eteenpäin kumarassa koiraa kohden missään vaiheessa ja pallo naruineen oltava piilossa.

Rikotaankin se kaava .
Viettiä luoksetuloon ryhdytään nostamaan kun koira on kisavalmis. Appari pitää koiraa, haukutetaan koiraa, käsketään koira maahan ja juostaan luoksetulopaikkaan ja huudetaan tottista, koira haukkuu, käsketään maahan,  saatetaan haukuttaa vielä kerran, sitten käskyt "maahan" ja "tänne". Kun tehdään perusasento, tulee käsky "sivu", haukutus tai palkka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti