maanantai 12. tammikuuta 2015

Paikallaolo

Varmuus ja oikea mielentila
Koira jolla ei ole hyvä suhde ohjaajaan tai jonka koulutus perustuu liikaan paineeseeen, ei pysty tekemään varmoja suorituksia . Paikallaolossa kaikkein tärkeintä on varmuus. Koiran on pysyttävä paikoillaan tapahtuipa mitä hyvänsä. Eli jos kokeessa toinen koirakko ottaa esim noutoa, niin oma koira ei tule lähteä paikallamakuusta samalle kapulalle tai jos otetaan luoksetuloa, niin oma koira ei saa tempaista täysillä toisen koiran perään. Ohjaajan täytyy voida luottaa siihen, että koira pysyy paikallaan.
 Toinen yhtä tärkeä asia paikkamakuussa on koiran oikeanlainen mielentila. Koiran pystyy kouluttamaan niin, että se on paikkamakuussa levollinen, eikä ole ns ylivietissä. Koiran tulisi olla aktiivinen ohjaajan päin, eikä vilkuilla ympäristöä . Koiran pitäisi olla paikkamakuussa hyvällä ilmeellä, ei paineistuneen näköisenä. Koiran tulisi nauttia olostaan paikkamakuussa.

Kokeessa paikallaolo on joko ensimmäisenä taikka viimeisenä se on 50% mahdollisuus. Sitä treenataaan yllättävän vähän, vaikka se on 10 pisteen liike. Yhtä arvokas liike, kuin ensimmäinen seuraaminen.

Paikallaoloon tehdään viettiä
Harjoitus jo kisavalmiille koiralle. Paikallaoloon tehdään virityspiste, niin että koira nousee suoritukseen. Ohjaaja palkkaa satunnaisessa kohtaa koiran, esim jossakin kohtaa ennen piiloa tai  piilota heti ilmaantuessaan . Halutaan, että koira vielä nostaa viettiä ohjaajan selälle tai siinä vaiheessa kun se näkee, että ohjaaja tulee. Sitten aletaan tulla lähemmäs ja lähemmäs koiraa, ollaan viimein koiran luona, ei tulekkaan palkkaa. Koira on aivan skarppina, ja yht´äkkiä ohjaaja palkkaakin koiran. Tai sitten vasta istumisen jälkeen tai istumisen jälkeen saatetaan ottaa vielä haukku, tai vasta sitten seuraamisessa, kun poistuu paikkamakuulta yhdessä koiran kanssa.  Koiran ilme pysyy hyvänä, odottavana, ja se on innostunut. Palkka voi tulla vasta kun ollaan koiran kanssa piilolla ja koira käsketään maahan ja  odotellaan parin eteenmenoliikkeen loppumista, saatetaan ottaa pieni hetsaus ja palkka. Koira oppii nostamaan viettiä paikallaolosta ja paikallaolon jälkeen ja näin meillä on hyvässä tunnetilassa oleva koira, kun lähetään suorittamaan liikkeitä. Jos paikallaolo tulee viimeisenä, niin ei haittaa, ompahan hyvässä tunnetilassa kentältä poistuva koira.

Harjoitus; Harjoitteella saa terävyyttä koiraan, kunhan tekee tempun selkeästi. Jätän koiran paikkamakuuseen ja alan siirtymään koirasta poispäin. Yht äkkiä saatan kesken poistumisliikkeen vapauttaa koiran palkalle. Teen nopean suurieleisen liikkeen, mitä koskaan en kisassa tee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti