lauantai 17. syyskuuta 2011

Tärkeää opettaa pentu odottamaan ja patoamaan

Isossa Kirjassa pejantaina ja Väpän siskokin mukana :) Terveiset Äänekoskelle!
Kiva porukka ja Miia ohjaimissa. Mielenkiintoinen ilta vierähti joutuisasti kello kymmeneen ja uusia ohjeita tuli runsaasti.  Väpän kanssa ehdittiin tottistella, ajaa jälki ja treenata ilmaisua.  Onneksi Väpän maha on pohjaton ja palkka maistui viimeiseen harjoitukseen asti.
Eli seuraavanlaista käytiin läpi .
TOTTIS Imutusseuraamisessa palkka katoaa , ja sen jälkeen tulee jättipalkka ja samalla  koko nyrkki aukeaa. ZIP sana melkein heti noston jälkeen. Jättipalkka tulee  ylhäältä, eli ei kättä liian alas palkkauksessa. Pennun tulee tavoitella palkkaa.  "Hyvä-sana" ei ole sama kuin palkka-muistettava käyttää ZIP sanaa. Hyvä-sana on merkki pennulle oikeasta suorituksesta, ja se tulee aina aavistuksen aikaisemmin kuin singaali ZIP mikä taas merkitsee sitä, että palkka tulee! Lopuksi vapaa-käsky, joka on ainoa tie vapauttamiseen,...ja se pitäisi ehtiä vapauttaa pentu, ennenkuin se ehtii sen itse tehdä. Seuraa-hyvä-ZIP-vapaa ei kuulosta kauhean vaikealta teoriassa, mutta käytännössä tuottaa edelleenkin vaikeuksia. 
Sivulle siirtymisessä seinän vieressä siirtyä yksi askel eteenpäin ei aina käännöstä. Edelleen tehokkaammin patoamista palkkaan.
Eteen istumisessa jännitettä palkkaukseen-tulevaisuudessa koira ei voi koskaan tietää tuleeko palkka vaiko käsky sivulle. Käsien nostoa ylös sivulle ja eteen. Liike pysähtyy jos koira alkaa katselemaan käsiä ja kielto ei. Myös eteenistumisessa ei tule palkata koiraa alas, vaan koiran tulisi kurkotella palkkaa ylhäältä, koska me halutaan myöhemmin, että pää on ylhäällä eteenistumisessa. .
Luoksetulossa pallo pysyy sillä linjalla jossa ohjaaja on ollut. Zip:in paikkaa tulee vaihdella, se voi tulle heti kun koira lähtee tulemaan, puolivälissä, tai ihan lähellä ohjaajaa. Mutta yleensä siinä vaiheessa kun koira tulossa täysillä-koira siis palkataan täysillä tulosta. Pallon voisi otta jo jalkojen väliin. Aluksi harjoitellaan läheltä, ja koiran voi opettaa edestä heittämällä pallo jalkojen välistä taakse. Silloin liike jatkuu paremmin kuin että pitää palloa selän takana jalkojen välissä. Liike on opetettava pennusta asti selväksi, että aikuinen koira ei mene sivusta, vaikka pallo menis sivuun. Liikkeestä voi tehdä myös kiva leikki koiralle.

JÄLKI ”Nyt on minun jäljellä luotettava koiraani” oli Miian lause ennen Väpän jäljen ajamista. Miia oli tehnyt Väpän jäljen ja pituutta jäljellä oli noin 130 askelta. Väliin oli yhtä makupalaa askeleessa ja toisinaan kahta. Huomasimme, että Väpä alkoi osissa matkaa jo jättämään toista makupalaa ja näytti siltä, että pentu sai paremman rytmin, kun jälellä oli ainoastaan yksi makupala askeleessa. Sain myös neuvon, että koiraa ei voi enään vetää takaisin makupalalle, jos se on syönyt edestä makupalan. Kuitenkin oltava skarppina, ettei koira kovin mene namipalojen ohitse, sillä jatkossa se saattaa lisätä huolimattomuutta. Jäljen puolenvälin jälkeen oli Miia tehnyt yllätyksen, mutkan oikealle ja minulta meinasi mennä pasmat sekaisin, kun ihmettelin minne pennun nenä yhtäkkiä oli menossa. Mutka palasi suoralle ja pentu hoiteli homman kotiin- eli en luottanut koiraani. Ohjeeksi sain, että jatkossa yksi makupala per askel ja edelleen pitempää jälkeä. Lopussa Väpä olisi vielä hyvin halukkaasti jatkanut jäljestämistä, joten pentuli kestää jo nyt pitempää jälkeä. Loivia Mutkia eli ”serpentiiniä” jäljelle, ei pelkkää suoraa. Myöhemmin tiukenpaa ja jyrkenpää mutkaa kun se jo osaa lovemmat mutkat. Tässä vaiheessa tehtävä jäljen lopusta rauhallinen-ei palloja-leluja loppuun laisinkaan. 

ILMAISU Ruuan yhteydessä nyt kovasti esineiden luovutus harjoituksia. Pennulla on ainakin irtorullien kanssa irrotuskäsky on sama, kun ojennan käteni. Pennulle ei ole ollut hyötyä tarpeeksi siitä, että on pitänyt esinettä hyvin suussa ja tuonut sitä minulle. Harjoitus: ruokakuppi kädessä, tiputa esine kädestä maahan, koiran eteen ja käsky esim ”anna”. Jos pentu mällää esinettä, niin sitä ei hyväksytä, vaan sanotaan ”ei”. Kehutaan hyvästä ja rauhallisesta otteesta. Ohjaajan koskeminen esineeseen ei saa pudottaa esinettä koiran suusta, vaan silloin täytyy koiran keskittyä odottamaan irroituskäskyä. Irroituksessa ohjaajalla hyvä ote esineestä ja käskyn kuultuaan koira aukaisee suunsa ja peruuttaa, niin että esine poistuu suusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti